Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.5.2006 / LF
SLC vill ha röjningsstöd för äppel
I en skrivelse till jord- och skogsbruksministeriet yrkar SLC på att ett röjningsstöd för äppelodlingar borde återinföras. Initiativet för att återinföra stödet kommer från Åland.
Orsaken är att skördeåret 2005 präglades av stora svårigheter på den inhemska äppelmarknaden. Odlarpriset halverades jämfört med tidigare år. En bidragande orsak till problemen är en förhållandevis stor andel gamla odlingar med sorter som inte längre motsvarar konsumenternas krav, är omtåliga och har kort hållbarhet.
Från odlarkåren har det kommit signaler om intresse för att avsluta odlingar med de problematiska äldre sorterna. Åren 1995 och 1998 fanns ett röjningsstöd för äppelodlingar, vilket ersatte kostnaderna för att röja bort befintliga äppelträd och återställa marken för annan odling, samt en viss kompensation för utebliven inkomst.
Enligt skrivelsen skulle ett återinfört röjningsstöd göra att äppelmarknaden i framtiden löper smidigare, samtidigt som det skulle ge mera utrymme för produktion av nya sorter som är mera efterfrågade i handeln.

Nedläggningsstöd inom äggsektorn
I samma skrivelse lyfter SLC också fram frågan om beviljande av nedläggningsstöd till de jordbrukare som upphör med sin äggproduktion.
SLC var i kontakt med jord- och skogsbruksministeriet i samma ärende även senaste sommar, men då meddelade ministeriet att ett sådant program för nedläggning inte skulle vara ändamålsenligt. Men sedan senaste sommar har problemen med överproduktion ytterligare förvärrats inom äggsektorn. Hotet från fågelinfluensan har också ökat problemen inom fjäderfäsektorn, vilket gör att SLC anser det vara motiverat att ta upp frågan om nedläggningsstödet en gång till.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab