Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.5.2006 / LF
Tapio förnyar råd i god skogsvård
Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio har förnyat sina råd i god skogsvård. De reviderade rekommendationerna tas i bruk den 1 augusti 2006. Skogsägare erbjuds nu flera olika alternativ i skötseln av den egna skogen. Målet är att säkra skogsbrukets lönsamhet. Samtidigt effektiveras också naturvården och vattenskyddet.
- Skogsägarna har mycket varierande mål för sitt skogsägande. En del skogsägare vill ha ut så stor ekonomisk nytta som möjligt ur skogen, medan andra skogsägare mera betonar till exempel miljöfrågor, berättar Tapios chef Ilmo Kolehmainen.
Oberoende om vikten i skogsägarens mål ligger på virkesproduktion eller exempelvis i att trygga skogsnaturens mångfald så erbjuder Tapios förnyade råd i skogsvård ett större urval än tidigare.
- Enligt min mening så har vi lyckats förena alla olika tyngdpunkter ganska bra, säger Kolehmainen.
För en gångs skulle verkar också miljöorganisationerna vara inne på samma linje som skogsorganisationerna. Harri Karjalainen som är skogansvarig på världsnaturfonden WWF har deltagit i arbetet med att utforma de nya råden. Speciellt nöjd är Karjalainen med att de nya skogsråden under vissa omständigheter ger andra möjligheter till att förnya skogen än kalavverkning.
- Enligt naturforskarna är det bra att föryngra på annat sätt än genom kalhyggen. Och även en del skogsägare tycker att kalhyggena är hårda ingrepp. Den största förändringen i rekommendationerna är att skogsägaren kan förnya skogen tidigare än förut. De olika alternativen för att sköta och gallra har också utvecklats. Om alla skogsägare skulle ta i bruk de metoder för virkesproduktion som rekommendationerna erbjuder, så skulle virkesintäkterna öka uppskattningsvis med hundra miljoner euro per år tack vare ökade virkesintäkter och kostnadsbesparingar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab