Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
8.5.2006 09:27:07 / Agrolink
300 hektar strukturdikning stöds i undersökningssyfte
Strukturdikning, en metod för åkerdränering, kommer att undersökas grundligt med avseende på funktionella faktorer och ekonomi. År 2006 kan investeringsstöd beviljas för strukturdikning av högst 300 hektar i undersökningssyfte. Stadsrådet utfärdade en förordning om detta idag.

Vid strukturdikning läggs dräneringsrören tätare än vid vanlig täckdikning. Dikesintervallet är ca sex meter. Grus används inte, utan som kringfyllnadsmaterial används organisk väv. Vid strukturdikning görs ca 1 800 dräneringsmeter per hektar. Förtätningar i jorden bryts upp och luftvolymen ökas genom att man höjer det förtätade jordlagret.

I Finland har man i ca tio års tid dränerat åkrar genom strukturdikning. På senare år har ca 500 hektar per år dränerats med denna metod, dvs. ca fem procent av den årliga dräneringsarealen. Tidigare har ingen egentlig vetenskaplig uppföljning gjorts av hur effektiv metoden är.

Det forskningsprojekt som nu startar syftar till att kartlägga hur väl strukturdikning fungerar, vilka effekter strukturdikning har på miljön samt hur den påverkar tidpunkten för vårsådden och skörden av denna. Målet för projektet är att få reda på för vilka jordarter normerna kan sänkas för att kostnaderna för dräneringen ska minska. I detta sammanhang undersöks även kostnaderna för dräneringen, hur näringsämnen sköljs bort, erosionen samt möjligheterna att förebygga förtätningar i alvlagret. Föreningen Salaojituksen tutkimusyhdistys ry ansvarar för projektet i samarbete med forskningsanstalterna på denna sektor.

En förutsättning för beviljande av stöd är att dräneringen har godkänts för jord- och skogsbruksministeriets forskningsprojekt (Pellon vesitalouden optimointi tilatasolla). För att de som är intresserade av att delta i forskningsprojektet ska kunna anmäla sig kommer annonser att publiceras i jordbruksbranschens riksomfattande dagstidningar. Stödmottagarna förbinder sig att tillåta undersökningar av de dränerade åkrarna i åtta år framåt. Undersökningen begränsar inte odlingen av åkrarna. Ansökan om stöd kan lämnas in efter att sökanden fått intyg över antagning till undersökningen. Dräneringen inleds vid en tid som fastställs tillsammans med forskarna för att dessa ska ha möjlighet att följa upp arbetet.

Högsta stödberättigade utgift vid dräneringen är 1,50 euro per dräneringsmeter. För undersökningen har inget maximiantal meter per hektar fastställts.

För täckdikning kan man få räntestödslån för högst 70 procent av stödberättigade kostnader och stöd motsvarande högst 20 procent av kostnaderna. Stödet ansöks hos TE-centralen. Till ansökan bör bifogas en plan som gjorts upp av en professionell planerare.

 

Närmare information lämnas av:
äldre regeringssekreterare Katriina Pessa, tfn (09) 160 54298 generalsekreterare Markku Järvenpää, tfn (09) 160 54276, 040 554 2116 överinspektör Hannu Porkola, tfn (09) 160 54247, 0400 736 631



Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab