Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
26.4.2006 09:26:57 / Agrolink
Översvämningskänsliga områden kartläggs i Finland
En systematisk översvämningskartering har inletts i Finland. Översvämningskartorna kommer att vara av grundläggande betydelse för effektiv hantering av översvämningsriskerna. Sådana kartor ger både myndigheterna och medborgarna en klarare uppfattning om de områden där risken för översvämningar är störst. I Finland har man hittills gjort ca 20 översvämningskartor av känsliga områden vid både sjöar och vattendrag.

Översvämningsskadorna kan minskas genom planering och förutseende av översvämningsriskerna. Översvämningskartorna förmedlar i kartform information om omfattningen av de vattentäckta områdena och om vattnets djup vid olika slags översvämningssituationer. Kartorna kan användas vid planering av markanvändning, vid bekämpning av översvämningsskador, vid räddningsåtgärder och vid spridning av information.

Avsikten är att under de två följande åren kartera de viktigaste riskområdena man känner till. För karteringen ansvarar de regionala miljöcentralerna under ledning av jord- och skogsbruksministeriet. Finlands miljöcentral (SYKE) har utgett en guide för översiktlig kartering av översvämningsområdena och ordnat utbildning kring projektet.

Översvämningskartorna kommer att ingå i översvämningsdatasystemet som SYKE håller på att bygga upp och de kommer att publiceras på miljöförvaltningens webbsidor. För tillfället finns där redan några översvämningskartor – från Ilmola, Salo, Varkaus och Idensalmi.

Också EU försöker främja beredskapen för översvämningar och minska skadorna för människor och deras egendom samt miljön. Kommissionen gav i januari 2006 ett förslag till direktiv om bedömning och hantering av översvämningsrisker. Enligt förslaget bör medlemsländerna först göra en preliminär kartläggning av översvämningsriskerna. Utgående från resultaten identifieras de mest betydande riskområdena. För sådana områden utarbetas översvämningsriskkartor och aktionsplaner för hantering av översvämningsrisker. EU:s nuvarande ordförandelandet Österrike försöker få medlemsländerna att nå samförstånd om direktivet redan i juni.

Närmare information lämnas av:
Utvecklingsingenjör Mikko Huokuna, Finlands miljöcentral (SYKE), tel. (09) 40300 515, 040-5369585, mikko.huokuna@ymparisto.fi

Vattenöverinspektör Minna Hanski, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 160 53371 och 040 701 0552, minna.hanski@mmm.fi

Informatör Ulla Sonck, SYKE, tel. (09) 4030 0707 och 040 7402186


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab