Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
5.4.2006 09:41:42 / Agrolink
Statsrådet gjorde kompletteringar till bestämmelserna om systemet med gårdsstöd

Statsrådet kom den 30.3 med komplettringar till bestämmelserna om gårdsstödssystemet. Tiden för fastställelse av stödrätter förlängdes till 15.6. I fortsättningen är det möjligt att ingå en s.k. energigröda- eller non food-förbindelse om odling av rybs och raps. Från 15.7 kan svart- och stubbträda besås med vallfrön.

Statsrådet beslutade att stödrätterna kan fastställas utgående från de jordbruksskiften som den sökande senast 15.6.2006 har lagt till i stödansökan, som då är i sökandens besittning och som ger stödrätter. Kommunens lantbruksmyndighet ska senast 15.6 underrättas om de jordbruksskiften som lagts till i stödansökan. En jordbrukare som 15.6.2006 besitter marken med stödrätter äger i första hand rätt till stöd.

Det blir lättare att överföra gårdsspecifika referenskvantiteter eftersom köparen kan för säljaren och med dennes samtycke be om att stödrätterna fastställs. Säljaren behöver således inte lämna in en samlad ansökan. Överföringen förutsätter att de produktionsenheter som motsvarar såväl markarealen som de gårdsspecifika tilläggsdelarna överförs vid försäljningen. Om bara en del av produktionsenheterna överförs, kan gårdsspecifika tilläggsdelar överföras i motsvarande utsträckning.

När det gäller odling av rybs och raps kan man i fortsättningen ingå en s.k. energigröda- eller non food-förbindelse. Detta innebär att jordbrukaren går med på att använda växtoljan från förbindelsearealen som sådan eller i förädlad form för att producera energi för den egna gården. För den här produktionen får användas utöver de vanliga jordbruksskiftena även gårdsstödets skiften med obligatorisk träda. För dessa skiften utbetalas dock inte EU: s stöd för energigrödor.

Från 15.7 kan svart- och stubbträda besås med en- eller fleråriga vallfrön eller blandningar av vallfrön som inte skördas året för sådden.

Närmare information lämnas av:
överinspektör Michael Nylund, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 09-160 527 93


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab