Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
24.3.2006 10:59:43 / Agrolink
Kvalitetskrav införs för stödberättigad täckdikning

Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat en förordning om kvalitetskrav för stödberättigad åkerdränering. Ansökningstiden för investeringsbidrag för täckdikning inleds den 29 mars. Bidraget belades med ansökningsförbud i oktober för den tid som arbetsgruppen för åkerdränering behandlade kvalitetskraven.

I kvalitetsförordningen förutsätts att tjockleken på rörfilter som installeras runt dräneringsrör ska vara minst 3,0 millimeter. Dessutom definieras vilka övriga krav rörfiltrets egenskaper bör uppfylla. Förordningen säger inte att grus måste användas som kringfyllnadsmaterial, utan det är en fråga som planeraren får avgöra. Grus kan dock alltid användas som kringfyllnadsmaterial.

Högsta stödberättigade utgift för nya täckdikningar och sådana som förnyas helt är 2,80 euro per dräneringsmeter och för dikeskomplettering 2,50 euro. Högsta stödberättigade meterantal per hektar varierar beroende på jordart enligt följande: Grynleror 500 meter, mojordar 720 meter, ler-, mjäl- och finmojordar 830 meter och torvjordar 1 000 meter. Dikeskompletteringar beviljas bidrag för högst 550 meter per hektar.

Jord- och skogsbruksministeriets avsikt är att låta utföra en grundlig undersökning av funktionen hos så kallad strukturdikning. Ministeriet finansierar ett forskningsprojekt om olika täckdikningsalternativ och stöder ett betydande antal strukturdikningar som utförs inom ramen för projektet för att man ska kunna utföra en heltäckande bedömning av olika jordarter, funktionsfaktorer och miljökonsekvenser. Vid dessa dikningar kan man avvika från förordningens kvalitetskrav. Investeringsbidraget för dikningsobjekt som ingår i projektet regleras i en separat förordning i början av april.

Som tidigare kan man få räntestödslån för täckdikning för högst 70 procent av stödberättigade kostnader och stöd motsvarande högst 20 procent av kostnaderna. Stödet ansöks av TE-centralen. Till ansökan bör bifogas en plan uppgjord av en professionell planerare. Arbetet får inte påbörjas förrän ansökan är inlämnad.

Totalt är nästan 60 procent av Finlands åkrar dränerade. Mest dränerade åkrar finns det i södra Finland.


Närmare information lämnas av:
överinspektör Hannu Porkola, tfn (09) 1605 4247, 0400 736 631


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab