Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
20.2.2006 11:16:23 / Agrolink
Servicetelefon för frågor om fågelinfluensa öppen för allmänheten från tisdagen 21.2

I Finland har vi tills vidare inte påträffat en enda fågel som drabbats av fågelinfluensa. Under vårflyttningen är det emellertid möjligt att även sjuka fåglar kommer till Finland. Influensan smittar inte så lätt från fåglar till andra djur eller människor. I hela världen är det knappt 200 människor som har smittats av djur även om fågelinfluensa typ H5N1 redan i flera års tid har förekommit i vissa länder och miljoner människor har löpt risk för smitta. Det har inte rapporterats ett enda fall där sjukdomen har smittat från människa till människa.

Människor är dock oroliga för att fågelinfluensan sprids. Ministerierna har därför beslutat inrätta en servicetelefon. Från tisdagen 21.2 kl. 12.00 kan allmänheten ringa på 0800-02277 och ställa frågor om fågelinfluensa. Numret svarar vardagar kl. 8-16. Samtalen är avgiftsfria.

Servicen är dock begränsad och linjerna kan tidvis vara överbelastade. På de olika myndigheternas internetsidor finns mycket information om fågelinfluensa. På sidorna finner man t.ex. de oftast ställda frågorna och svaren på dem.

Jord- och skogsbruksministeriet har sammanställt information om fågelinfluensa på adressen: www.mmm.fi/lintuinfluenssa. Därtill går det att skicka frågor per E-post: lintuinfluenssa@mmm.fi

Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel (EELA) informerar om fågelinfluensan och spridningen av sjukdomen på adressen: www.eela.fi

På social- och hälsovårdsministeriets och Folkhälsoinstitutets internetsidor (www.stm.fi och www.ktl.fi) finner man svar på frågan om fågelinfluensan kan smitta människor. Där finns också anvisningar för resenärer.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab