Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
16.12.2005 / LF
Äppelodlare hoppas på röjningsstöd
Ålands frukt- och bärodlarförening undersöker möjligheterna att återinföra det röjningsstöd som fanns åren 1995 och 1999. Syftet är att hjälpa de äppelodlare som helt vill avveckla sin näring när många äppelsorter nästa år dras in från marknaden.
- Tidigare var stödet 6.000 euro per hektar så det var ganska kännbart. Men i gengäld ställs det tuffa kravet att man inte får börja odla äppel på 30 år, säger åländska fruktodlarföreningens nyvalde ordförande Anders Jansson från Geta.
Kontakt om att återinföra röjningsstödet har tagits med Finlands frukt- och bärodlarförbund. Dessutom vill man att Ålands Producentförbund, SLC och MTK hjälper till för att få tillbaka dessa nygamla stödmöjligheter, som alltså redan funnits under Finlands medlemskap i EU.
- Men också fruktodlarförbundet har goda direktkontakter med jord- och skogsbruksministeriet, påpekar Jansson.
Behovet av avvecklingsstöd uppstod i och med att den finländska handeln inte längre är intresserad av vissa äppelsorter som odlas både på Åland och på fastlandet. Därför rekommenderar den åländska frukt- och grönsaksgrossisten Ålands grönsakslager, som marknadsför sina produkter under namnet ÅTH (Ålands trädgårdshall) att man ska avveckla ett femtontal av de sorter som av tradition odlats på Åland.
Till de sorter som från och med sista december 2006 inte längre tas emot hör bland annat Atlas, som under många år varit ganska allmän på Åland. Anders Jansson medger att den här utgallringen av äppelsorter kan slå rätt hårt mot vissa odlare, men han anser att rationaliseringen är nödvändig för att i stället satsa på nya och efterfrågade sorter. Framför allt gäller det att satsa på äpplen som är fastare i köttet och har tjockare skal så att de tål stötar bättre under hanteringen från plockningen tills de når konsumenterna ute i butikerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab