Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
7.10.2005 / LF
Alla stöduppgifter kan bli offentliga
Vid jord- och skogsbruksministeriet förbereds en lagändring, vilket kan innebära att uppgifterna om vem som får lantbruksstöd och hur mycket blir offentliga.
- Om lagen träder i kraft på så sätt som den förberetts samlas stöduppgifterna i en databas och kan bli offentliga, säger regeringssekreterare Outi Kostama vid jordbruksavdelningens juridiska enhet.
Ändringsförslaget är under arbete, och Kostama tror att det kanske kan behandlas av riksdagen nästa höst.
Redan nu är det bestämt att uppgifterna om de nya gårdsstödsrätterna är offentliga. Det här möjliggörs av lagen om verkställighet av systemet med samlat gårdsstöd, där det står att stödrättighetsregistret ska vara offentligt. Lagen trädde i kraft i augusti i år, men får praktisk betydelse först då stödrätterna för det nya gårdsstödet delats ut nästa år och uppgifterna matats in i stödrättighetsregistret.
Enligt förändringsförslaget ska vem som helst kunna vända sig till jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral Tike för att få fram en uppgift. Det kan innebära exempelvis att massmedierna kunde publicera en lista på de hundra som har rätt till de högsta stöden.
- Ökad offentlighet är i sig positivt, men en viktig fråga är hur informationen kommer att användas. Kommer pressen att publicera listor som pekar ut enskilda jordbrukare med insinuerande rubriker? frågar SLC:s ordförande Holger Falck.
Han anser att det lätt blir missvisande att titta på en klumpsumma utan att veta vad som ligger bakom. Stödsumman kan förutom direkta stöd för produktionen även bestå av investeringsstöd, pengar för landsbygdens utveckling eller skördeskadeersättningar. Därför anser Falck att det i en samlad databas klart och tydligt borde framkomma vilka stöd totalsumman består av.
Holger Falck hoppas att det inte blir någon automatik att myndigheterna årligen serverar sammanställda listor över dem som får jordbruksstöd. Han säger att det redan i dag är möjligt att få fram uppgifter om stöden, men det förslag som är under arbete skulle innebära en sammanställd, stor databas med alla stöduppgifter.
- Dessutom borde samma principer om offentlighet i så fall gälla även andra sektorer i näringslivet som beviljas stöd från skattemedel, säger Falck, och syftar på stöd som administreras av exempelvis handels- och industriministeriet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab