Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
18.3.2005 / LF
Låga inhemska tomatpriser trots kylan i Europa
Det kalla vädret nere i södra Europa under februari har åtminstone inte ännu märkts av i de inhemska tomatpriserna. Under hela vintern har de inhemska tomatodlarna fått ett pris som i medeltal varit ungefär 15 procent lägre jämfört med senaste vinter.
- Vi hade stora förväntningar på att vi skulle få draghjälp av det dåliga vädret nere i Europa, säger Ove Grandell som är verkställande direktör på Närpes Grönsaker. Men förhoppningarna har alltså hittills kommit på skam. Åtminstone en del av orsaken är att produktionen av vintertomat ökat kraftigt i vinter, vilket har lett till ett visst överutbud.
- Nu har vi samma situation som tidigare under vintern. Med det pris som vi får för tomaterna så råder ett litet överutbud. Och det gör i sin tur att priserna inte stiger.
En annan orsak till att tomatpriserna hålls nere är enligt Grandell att köldvågen bara drabbade det kontinentala Europa. Just nu kommer de tomater som importeras till Finland inte från det spanska fastlandet, utan från Kanarieöarna som inte drabbats av lika hård kyla.
Men för en del andra produkter märks den europeiska köldvågen av även här hos oss.
- Bland annat importen av sallat har tydligt blivit störd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab