Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
18.3.2005 / LF
Rybsolja kan marknadsföras med hjälp av EU-stöd
Rybsolja har tagits med på EU-kommissionens nya förteckning över jordbruksprodukter som är berättigade till marknadsföringsstöd. Förteckningen har utarbetats på basen av medlemsländernas förslag. På finländskt initiativ tas fröoljor, i praktiken rybsolja, med i förteckningen.
Olja som pressas ur rybs innehåller stora mängder Omega-3 alfalinolensyra samt antioxidanter som naturligt finns i rybsfrön. Rybsoljan har en bättre sammansättning av fettsyror än till exempel olivoljan.
Andra nya produkter som är berättigade till stöd på den inre marknaden är kött som produceras enligt nationella kvalitetssystem, honung och produkter från bin.
Förteckningen upptar dessutom ekologiska produkter som är registrerade enligt gemenskapens bestämmelser samt produkter med gemenskapens ursprungsmärkning.
Förteckningen över produkter som är berättigade till marknadsföringsstöd på den internationella marknaden har utvidgats med levande växter och blomsterprodukter. Med finns också ekologiska produkter.
Senaste år beviljades 69 miljoner euro för 46 marknadsföringsprogram för den inre marknaden. Kommissionen beviljade på tisdagen också 10,2 miljoner euro för information och marknadsföring av jordbruksprodukter utanför EU.
Suomen Kaurayhdistys erhåller 400.000 euro från Bryssel för ett treårigt projekt för marknadsföring av havre.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab