Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
18.3.2005 / LF
Kommissionen säger nej till mjukare sockerreform
EU-parlamentet anser att sockerreformen är alltför brutal, men agrarkommissionär Mariann Fischer Boel låter sig inte övertalas. Sockerpriset ska sänkas med minst 33 procent. EU behöver en engagerad sockerreform, inskärpte Fischer Boel inför parlamentet i Strasbourg.
- Det är allt svårare att försvara ett sockerpris som är tre gånger högre än världsmarknadspriset. Det är ingen bra grund för en hållbar sockerregim, sade Fischer Boel inför parlamentet.
Fischer Boel konstaterade att det nuvarande systemet ingalunda är en garant för sysselsättningen. EU har ingen annan utväg än att sänka sockerpriset ordentligt och koncentrera produktionen till de mest produktiva regionerna, sade hon.
Enligt agrarkommissionären är en prissänkning på 33 procent ett absolut minimum. Produktionen måste minskas med minst 2,8 miljoner ton för att reformen ska bita.
Med avseende på den omdiskuterade handeln med kvoter gjorde Fischer Boel ett litet medgivande. Hon kan föreställa sig ett fondsystem som gör det möjligt för producenter att dra sig ur produktionen på rimliga villkor - förutsatt att åtgärden inte stör reformens övergripande mål.
För övrigt vill Fischer Boel hålla fast vid kvothandeln, också över nationsgränserna. Handeln med kvoter är avsedd att underlätta sockerindustrins omstrukturering.
EU-kommissionen vill lägga fram sitt definitiva sockerförslag före sommarpausen, som i Bryssel inleds den första augusti. Därefter startar en nog så hektisk beslutsprocess där behandlingen i agrarråd och EU-parlament ska stökas undan på tre månader. Allt måste vara klart till WTO-toppmötet i medlet av december.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab