Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.3.2005 / LF
SLC och ÖSP efterlyser skrotningsbidrag för äggproducenter
Jord- och skogsbruksministeriet bör snabbt utreda möjligheterna att införa ett skrotningsbidrag för äggproducenter som upphör med produktionen. Det efterlyser SLC i en skrivelse till ministeriet. Skrotningsbidraget skulle ingå som en del av ett nationellt räddningsprogram för äggnäringen. Bakgrunden är ett initiativ från ÖSP om åtgärder för att äggnäringen ska klara av framtida utmaningar.
I fjol uppgick vår äggproduktion till sammanlagt 60 miljoner kilo ägg, medan konsumtionen var bara 50 miljoner kilo och 10 miljoner måste exporteras. Vi hade med andra ord en självförsörjningsgrad på 120 procent.
Den här situationen har lett till låga producentpriser på marknaden, vilket drabbar de producenter särskilt hårt, som har investerat i näringen.
- Äggnäringen behöver nu insatser av statsmakten så att produktionskapaciteten minskar, anser ÖSP. Samtidigt bör äggproducenterna få möjlighet att anpassa produktionen till de nya kraven som kommer att ställas från och med 2012. En överstor produktionskapacitet försvårar övergången till de nya produktionskraven.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab