Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.3.2005 / LF
Rovdjurstammarna i söder växer
Lodjursstammen har ökat dramatiskt i södra Finland. Även vargspår påträffas allt oftare. Förra veckoslutet genomfördes vilträkning i Nylands, Östra Nylands, Egentliga Finlands och Södra Tavastlands jaktdistrikt.
I samband med vilträkningen påträffades spår av 1-2 vargar i Borgå och Lappträsk. Varg har också rört sig i Lojo, Vichtis, Nummi-Pusula och Sammatti, skriver Finska Notisbyrån. Slutledningen är att det i Nyland och Östra Nyland bor åtminstone tre vargar, möjligtvis flera.
Lodjur förekommer i hela Nyland med undantag av huvudstadsregionen. Enligt viltforskningens uppgifter från i somras är lodjursstammen i Nyland 75-85 individer, men helgens vilträkning visar att det kan finnas över 130 lodjur i Västnyland. Om uppgifterna stämmer har ökningen varit explosionsartad; för fyra år sedan fanns det åtta lodjur i Västnyland. Även i Östra Nyland blir det vanligare med lodjur. I östnyländska Lappträsk räknar man med att det finns 25 lodjur i kommunen.
Också flera spår av utter hittades. Uttern förekommer i hela Nyland med undantag av Hangö udd. Stammen är växande.
Samtidigt som rovdjursspår observerades beräknades älgstammen och antalet vitsvanshjortar, rådjur och dovhjortar. Den nyländska älgstammen bedömdes till cirka 3.800 djur, vilket är fyra procent mindre än förra året. Antalet vitsvanshjortar har stabiliserats till omkring 6.000 individer.
Av rådjur finns det cirka 3.680 stycken och av dovhjort omkring 400.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab