Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
4.3.2005 / LF
EU-rådet diskuterade nya landsbygdsstöd
Också landsbygden ska betraktas i ett tillväxtperspektiv. På måndagen möttes EU:s jordbruksministrar för att diskutera behovet av förändringar i jordbrukspolitiken mot bakgrunden av Lissabonstrategin. Fortsättningen beror långt på hur hela EU-budgeten formuleras. Det handlar om inriktningen av stödet till landsbygdsutvecklingen åren 2006-2013 och finansieringen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Man vill också förenkla de administrativa reglerna och stödet till Natura 2000-områden.
EU-kommissionen har satt upp tre huvudmål - att förbättra jordbrukets konkurrenskraft, bättre miljö och förbättrad livskvalitet. Bryssel vill bestämma hur mycket pengar vart och ett medlemsland ska använda för de tre områdena. Den finländska synpunkten är att länderna själva ska få välja prioriteter för pengarna.
Kommissionens inofficiella förslag omfattar också LFA-stöden. Kommissionen vill bland annat koncentrera stöden till områden där avkastningen ligger betydligt under medelskörden för EU. Den finländska hållningen är att ta växtperiodens längd som ett kriterium för LFA-stödet.
Jordbruksministrarna förde också en debatt om finansieringen av den gemensamma jordbrukspolitiken. En majoritet, bland annat Finland, intar en principiellt positiv hållning till kommissionens förslag.
På basen av diskussionerna i rådet ska kommissionen och EU:s ordförandeskap nu arbeta fram en ny kompromisstext. Den slutliga utformningen av landsbygdsstödet beror på hur diskussionerna om EU:s långtidsbudget avancerar. Förhandlingarna om EU:s långtidsbudget för åren 2007-2013 förefaller att bli mycket svåra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab