Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
4.3.2005 / LF
Finska Foder lägger ner Vasafabriken
Finska foder planerar att lägga ner verksamheten vid foderfabriken i Vasa under sommaren 2006. Fodertillverkningen flyttas istället till Finska foders fabrik i Seinäjoki och till andra fabriker inom Lännen Tehtaat-koncernen, dit Finska foder hör.
Förutom i Vasa har koncernen även fodertillverkning i Seinäjoki, Kotka, Åbo, Säkylä och Pemar. Fabriken i Vasa har under det senaste året mest tillverkat olika specialfoder, såsom mineralfoder och vitaminpreparat. Tillverkningen av fjäderfäfoder flyttades till Seinäjoki för ungefär ett år sedan. Fortsättningsvis har fabriken i Vasa tillverkat en del svin- och fjäderfäfoder för regionens behov. Fabriken tillverkar även pälsdjursfoder i viss omfattning. Finska Foder köper också in en del spannmål från jordbrukare i trakten till fabriken i Vasa.
- Det är klart att Finska Foders nedläggning av foderfabriken i Vasa är en stor förlust för oss som odlar spannmål, utan vidare. Det pris som vi producenter får ut är angivet enligt fritt vid fabriken. I fortsättningen kommer transportsträckorna för vår spannmål att bli betydligt längre och därmed blir också kostnaderna högre, säger Malaxjordbrukaren Martin Edman.
Enligt Martin Edman kan jordbrukarna drabbas negativt på flera olika sätt av nedläggningen.
- De bönder som köper foder är också förlorare eftersom de blir tvungna att betala högre transportkostnader för fodret när det skall köras en längre väg från fabriken till kunden. Det som ytterligare gör ont värre är att nedläggningen innebär att det blir en uppköpare mindre på marknaden, konkurrensen minskar. Att en stor uppköpare faller bort inverkar inte positivt för prisbilden, indragningen har motsatt effekt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab