Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
25.2.2005 / LF
EU-parlamentet föreslår uppmjukad sockerreform
EU-kommissionens förslag till sockerreform är alltför brutal, anser EU-parlamentets jordbruksutskott. För att undvika fatala följder måste reformförslaget mjukas upp, heter det i resolutionen som om några veckor behandlas i plenum.
Enligt kommitténs resolution går den föreslagna prissänkningen på socker betydligt längre än WTO:s krav. Prissänkningen bör begränsas till det absolut nödvändiga med avseende på WTO, anser kommittén.
Samma princip bör också styra minskningen av kvoterna. Kommittén anser att det förväntade intäktsbortfallet inte kompenseras tillräckligt i det nuvarande reformförslaget.
Enligt jordbrukskommittén är det föreslagna systemet med överföring av kvoter inte förenligt med målen om konkurrenskraft och sysselsättning. Systemet hotar de mest sårbara länderna och försvagar de mest konkurrenskraftiga.
Jordbrukskommittén uppmanar kommissionen att inrätta en särskild fond som ska förvaltas av EU och som gör det möjligt för producenter att dra sig ur systemet på rimliga vilkor. Detta kunde gestaltas i form av frivillig försäljning av kvoter till ett attraktivt pris som stegvis sjunker.
Enligt jordbrukskommittén måste kommissionen främja utvecklingen av alternativa användningsområden för socker, så att EU-produktionen kan erbjudas nya avsättningsmöjligheter. Man framhåller till exempel intresset att utveckla biobränslen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab