Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
25.2.2005 / LF
Överskott på EU-socker tvingar fram intervention
En tilltagande snedvridning på den europeiska sockermarknaden har medfört att socker interveneras för första gången på tjugo år. Kommissionen har sammankallat medlemsländerna till ett möte där marknadsläget ska behandlas.
Den offentliga lagerhållningen är ett verktyg som inte har använts för socker sedan 1980-talet. Nu flödar sockermarknaden över och EU-kommissionen måste skrida till motåtgärder.
Frankrike har anmält 48.000 ton socker till intervention. Italien uppger att de italienska företagen har registrerat sig för att kunna sälja till intervention.
Belgien har för avsikt att intervenera 100.000 ton beroende på hur omklassificeringen av kvotsocker går. Det kan också bli intervention i Polen om priserna sjunker.
Experter i Bryssel anser att många delorsaker bidrar till obalansen. Betydelsen av den rikliga skörden kan ha underskattats, varvid omklassificeringen av kvotsocker har genomförts för långsamt. Följden är alltför stora kvoter. Gamla lagerbestånd i de nya EU-länderna antas också bidra till överskottet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab