Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
25.2.2005 / LF
Föret i skogen ännu blött trots veckans köldgrader
Föret börjar bli bättre längs sydkusten, fastän man nog forfarande måste trampa och röra sig på ställen där det ska frysa, säger revirforstmästare Ragnar Gartz vid Södra skogsreviret.
I slutet av november började det se lovande ut för vinterns avverkningar, men det dröjde inte länge förrän vätan och gyttjan var här igen. Det betyder att det har varit svårt att komma ut i skogen med avverknings- och utdrivningsmaskinerna.
Under den här veckan har temperaturerna gjort ett dyk, och det betyder att det fryser ganska fort på sådana ställen där maskinerna är igång. Men i orörda områden medför snötäcket och den varma och blöta jorden att tjälen uteblir.
-Sågar man tall nu blir sågvaran kvar i månadsvis, och det binder kapital. Det har lett till att många köpare har gått in för att ta allt annat, men de lämnar tallstocken på rot till senare. Däremot finns det gott om utrymme för massaved både på rot och leverans. Det gäller också tallmassaved.
Vad gäller följderna av att arealbeskattningen upphör nästa år har Ragnar Gartz inte upplevt några stora reaktioner bland skogsägarna ännu.
- Det ser ut att bli mindre dramatiskt än man föreställt sig, fastän det nog finns områden med upp till 40 procent i arealbeskattning, men många har redan avverkat det som ska avverkas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab