Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
18.2.2005 / LF
USA nödbromsar jordbruksstöden, Kina gasar på
USA:s president Georg W Bush vill bromsa de snabbt ökande kostnaderna för USA:s jordbrukspolitik. I sitt nyaste budgetförslag föreslår Bush att stöden till växtodlare och mjölkproducenter överlag ska sänkas med fem procent. Dessutom sänks taket för stödet till stora jordbruk.
Genom att underteckna Farm Bill år 2002 utlöste George W Bush en ohämmad kostnadsspiral inom jordbruket. Jordbrukspolitiken innehåller ett skyddsnät som ska säkra farmarnas inkomster för prisfall. De låga priserna på jordbruksprodukter har föranlett farmarna att ta marknadsprogrammen i anspråk varvid statens kostnader skjuter i höjden.
Enligt statistik från jordbruksministeriet USDA har fördelningen av jordbruksstöden snedvridits på ett katastrofalt sätt. Åtta procent av producenterna lyfter 78 procent av subventionerna.
Planerna har redan förorsakat oro bland farmarna, som har utgått från att den nuvarande stödpolitiken är säkrad. Sänkningarna skulle särskilt drabba söderns ris- och bomullsodlare. Men också majs-, vete- och sojaproducenterna anser att dagens stöd är nödvändiga för existensen då priserna på jordbruksprodukter är låga.
Också Kina har företagit en kraftig kursändring i sin jordbrukspolitik, men den går i motsatt riktning. Tidigare har jordbruket varit en viktig källa för skatteintäkter, men sedan år 2004 stöder staten massivt jordbruket och landsbygdens utveckling. Samtidigt har skattelättnader införts.
Enligt det ekonomiska forskningsinsitutet vid USA:s jordbruksministerium föranleds den nya politiken av att befolkningen ökar samtidigt som klyftorna mellan stad och landsbygd växer.
För att förbättra produktiviteten har staten infört stöd till jordbrukarna för inköp av maskiner och utsäde. Senaste år infördes nya arealbaserade direktstöd för spannmålsodlare. Totalt uppgår stöden till cirka 1,4 miljarder US-dollar, vilket motsvarar omkring 18 dollar per hektar.
Programmet för utveckling av det inhemska jordbruket omfattar också skattelättnader. För landsbygdens utveckling och ny infrastruktur beviljar regeringen numera omkring 18 miljoner dollar, betydligt mer än tidigare.
Enligt USDA:s agrarekonomer spelar de nya direktstöden till spannmålsodlarna emellertod en rätt obetydlig roll för produktionen och jordbrukarnas privatekonomi. En förestående avreglering av den statliga spannmålshandeln väntas få en betydligt större stimulerande effekt på jordbruket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab