Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
15.2.2005 12:30:41 / Agrolink
Nytt grepp i företagshälsovården för lantbruksföretagare

Utbildningsrunda om gårdsbesöksregistret

Trots den tekniska utveckling som skett i lantbruket är arbetet fortfarande mycket påfrestande. Problemen med att orka i arbetet ökas av att alla lantbrukare inte har omfattats av företagshälsovården. En förbättring är dock att vänta genom att Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA har börjat bygga upp ett riksomfattande register över gårdsbesöken hos lantbruksföretagare.

– Under våren kommer sakkunniga från LPA att resa runt i Finland och hålla utbildningar om gårdsbesöksregistret för dem som har hand om företagshälsovården för lantbruksföretagare, säger direktör Teuvo Siitonen vid LPA.

Den första utbildningsdagen hålls för inbjudna företagshälsovårdare i Nyland på LPA:s huvudkontor tisdagen den 15 februari, och den sista av de totalt 14 utbildningarna ordnas i början av maj. Inbjudan skickas till de representanter för lantbrukarnas företagshälsovård som överför uppgifter till LPA via internet.

– Gårdsbesöksregistret är ett viktigt steg för att förbättra företagshälsovården för odlare. Registret tjänar lika väl både företagshälsovården och själva odlarna. Med tiden kommer den effektiverade verksamheten även att öka lantbruksföretagarnas intresse för den egna företagshälsovården, bedömer Siitonen.

Fastän det är inbyggt i företagandet att man skall klara sig själv, behövs ändå experthjälp för att förebygga hälsorisker. Hittills har företagshälsovården inte haft ajourförda uppgifter vare sig om olika riskfaktorer i arbetsförhållandena eller om de förebyggande åtgärder som behövs på gårdarna.

– Det nya gårdsbesöksregistret, som officiellt togs i bruk i början av 2005, är ett nytt redskap och innebär ett nytt grepp i arbetet för att ge lantbruksföretagarna bättre ork i arbetet, tror Siitonen.

Gårdsbesöksregistret endast ett hjälpmedel i företagshälsovården
Syftet med gårdsbesöksregistret anges klart i lagstiftningen. Alla parter i företagshälsovården - lantbruksföretagarna, företagshälsovården och LPA - har fått sina egna uppgifter och skyldigheter.

Fastän LPA nu för första gången har en egen roll när det gäller att främja företagshälsovården, kan också lantbrukarna själva medverka till att det finns tillräcklig information som stöd för hälsovården. Varje lantbrukare måste själv ge sitt samtycke till att de hälso- och säkerhetsrisker som uppdagats under gårdsbesöken får införas i registret.

– LPA samlar in uppgifterna och för register över dem. Med hjälp av registeruppgifterna kan LPA vid behov uppmana både lantbrukarna och företagshälsovården att se till att de avtalade gårdsbesöken görs. Uppgifterna används inte i LPA:s försäkrings- och ersättningsverksamhet, och de skulle inte heller ha någon relevans där, poängterar Siitonen.

Enligt Siitonen har en av de värsta flaskhalsarna i lantbrukarnas företagshälsovård varit just kartläggningen av företagarnas arbetsförhållanden på gårdarna och utarbetandet av förbättringsförslag.

– Hittills har man inte hunnit göra så många gårdsbesök som en god företagshälsovård skulle förutsätta. Inte heller har lantbrukarna alltid helt insett att besöken främjar lantbruksföretagarens viktigaste resurs - den egna hälsan.

Ytterligare information:
Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA
Avdelningschef Sinikka Ginström, tfn (09) 435 1441 eller 050 364 2443


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab