Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.2.2005 / LF
Stödansökan ska lämnas in senast den 29 april i år
I år är fredagen den 29 april dagen då man senast måste lämna in den stora stödansökan inför odlingssäsongen.
- Handlingarna torde komma hem till jordbrukarna med posten andra veckan i april, så det kan bli bråttom för jordbrukarna och blankettombuden, sade chefen för jord- och skogsbruksministeriets stödenhet Olli-Pekka Peltomäki på ministeriets svenska stödutbildning i Tammerfors den här veckan.
Olli-Pekka Peltomäki beklagade den korta tidsfristen.
- Vi medger att det är ganska kort tid jordbrukarna har på sig att gå igenom materialet. För dem som har tillgång till Internet torde materialet vara färdigt avsevärt tidigare, men det är inte helt säkert när, sade han.
Ministeriet har haft svårt med tidtabellen, bland annat av den orsaken att de politiska lösningarna kring årets stödsituation för jordbruket har dragit ut på tiden. Det andra problemet är enligt Olli-Pekka Peltomäki att ministeriet har ganska stora mängder material som måste skickas till jordbrukarna i år.
Bland övriga viktiga datum utöver 29.4 kan nämnas att man måste ansöka om förskott på djurstöd senast 28 februari på blankett nummer 139. I år kan man få 80 procent i förskott också för tackor och getter.
I det sammanhanget kan man också påminna om att djurtätheten för det nationella stödet till dikor, dikokvigor och tjurar i år utbetalas för högst 1,8 djurenheter per hektar. Tidigare var gränsen 2 djurenheter per hektar.
Överinspektör Lea Anttalainen påminde om att man måste söka om stöd för maltkorn den 29 april i år i samband med huvudansökan. Man kan ändra i uppgifterna om skiftena senast 15 juni. Senast den dagen måste man också ha ett skriftligt förhandsavtal med mälteriet eller en uppköpare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab