Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.2.2005 / LF
Kravet på odling år 1991 försvinner, gårdsstödsegenskap ny term
Trots att gårdsstödet inte tas i bruk ännu i år, så dyker det upp en del nya stödregler som är en följd av CAP-reformen. Förutom att några av de så kallade tvärvillkoren träder i kraft denna växtsäsong, så kommer en ny definition på vad som räknas som åker att gälla.
Enligt de nya reglerna slopas kravet på att åkern skall ha varit odlad år 1991. Istället kommer en regel som säger att en åker som berättigar till CAP-stöd bör ha varit i odling år 2003.
I årets stödansökan kommer en ny term, "gårdsstödsegenskap", in för att ange vilken typ av jordbruksmark det finns på varje basskifte, berättar överinspektör Minna-Mari Kaila från jord- och skogsbruksministeriet.
Den nya termen skall göra det möjligt för myndigheterna att hålla reda på om jordbruksmarken är åker, permanent betesmark, eller om det växer permanenta grödor på skiftet. Gårdsstödsegenskapen behövs närmast eftersom jordbrukaren nu även skall anmäla de permanenta betesmarker som finns på gården i sin stödansökan.
Orsaken till att myndigheterna är så intresserade av de permanenta betesmarkerna ligger i CAP-reformen. Där har man nämligen slagit fast att de permanenta betesmarkerna i EU bör bevaras. De permanenta betena får minska med högst 10 procent av arealen på landsnivå, från den nivå som rådde år 2003. Bevarandet av de permanenta betena är också en del av tvärvillkoren.
De permanenta betesmarkerna berättigar i år inte till något CAP-stöd. Däremot kommer de från och med nästa år att vara berättigade till någon form av gårdsstöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab