Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.2.2005 / LF
Snabbväxande eucalyptus utmanar björkmassaveden
- På några tiotal år blir det en besvärlig situation för vår björkmassaved, om vi inte hittar nya användningssätt och utvecklar nya produkter.
Forststyrelsens generaldirektör Jan Heino berättar om sitt besök på eucalyptusplantage i Uruguay i höstas. Eucalyptus är mycket snabbväxande och ger avverkningsfärdigt virke på tjugo år.
I Finland växer björken omkring fyra kubik per hektar och år, och skogen är oftast avverkningsklar först då den är kring femtio år.
- Det utvecklas hela tiden nya eucalyptuskloner som växer ännu snabbare. På det område jag såg avverkas i Uruguay planterade man eucalyptus med en beräknad årstillväxt på upp till 48 kubikmeter per hektar.
På kort sikt händer inget dramatiskt, men ändringarna märks senast om två decennier då cellulosan från de snabbväxande trädslagen adresseras till Europa och Kina. Heino konstaterar att det i framtiden är möjligt att en del av dagens massaved är värd att bränna och på sätt använda som energi.
- För skogsbolagen är Östeuropa och Ryssland samt tropikerna viktiga ur investeringssynvinkel. Det här leder till att priserna i "gamla" EU stagnerar och så småningom utjämnas paneuropeiskt. Virkesmarknaden blir geografiskt större och både importen och exporten ökar. Ser man på den inhemska skogsindustrins råvaror har användningen av utländskt virke ökat stadigt de senaste åren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab