Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.2.2005 / LF
Miljödetektiver lurar på tyska jordbrukare
Det tyska miljöministeriet vill sätta in hemliga detektiver som lurar i buskarna kring åkrar och ängar. Deras uppgift blir att kontrollera hur bönderna umgås med sina växtskyddssprutor. Förslaget har vållat en yvig debatt och producentorganisationerna råder jordbrukarna att inte samarbeta med de förargliga spionerna.
I närheten av gårdar runt om i förbundsrepubliken kan det snart gå till som i kriminalserierna. Nästa växtsäsong ska nitiska tjänstemän med kikare gömma sig i dikeskanter och skogsbryn. De arbetar på uppdrag av miljöministeriet och ska iaktta hur bönderna sprider sina växtskyddsmedel.
Bredvid sig har miljödetektiven ett skrivblock där han antecknar eventuella försyndelser som senare kan läggas bonden till last. Den som glömmer att stänga av sprutan på vändtegen får räkna med några manande ord vid åkerkanten.
"Dold fältkontroll" heter projektet officiellt och har förorsakat en av de häftigaste konflikterna hittills mellan jordbrukare och miljövårdare. Miljöstyrelsen vill ta reda på varför de tyska vattendragen är belastade med mer pesticider än nödvändigt. Man misstänker slarv i samband med växtskyddet och utgår från att mången jordbrukare inte sköter sprutan enligt gällande anvisningar.
De tyska producenternas ordförande Gerd Sonnleitner betecknar projektet som en skymf mot jordbruket. Han fördömer på det skarpaste metoden att generellt behandla alla jordbrukare som potentiellt kriminella.
Förutom visuella kontroller ska miljödetektiverna också ta prover av matjord och grödor, trots att de principiellt inte har rätt att beträda åkrarna utan tillstånd av markägaren. Men framför allt ska detektiverna iaktta om bonden följer alla föreskrifter.
Om detektiven fastställer felhandlingar, lämnar han sitt gömställe för att ta en pratstund med jordbrukaren. Däremot ska inga straff utdelas. Utvärderingen av informationen är rent statistisk och är avsedd för ministeriets interna bruk.
Om miljöminister Jürgen Trittin får som han vill ska bondespionerna fördelas på 300 orter i hela förbundsrepubliken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab