Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.2.2005 / LF
Köldvåg i Spanien höjer tomatpriset
Extrem frost har förstört 90 procent av Spaniens grönsaks- och fruktskörd. Resultatet är häftiga prisstegringar för bland annat tomater, broccoli och sallat i hela Mellaneuropa. Katastrofen väntas inverka på prisnivån också i de nordiska länderna.
Stora delar av Spanien genomlider sin kallaste vinter på flera årtionden med häftiga snöfall och temperaturer som ställvis har sjunkit till tjugo minusgrader. I spåren av den extremt kalla veckan i slutet av januari anmäler producentorganisationerna skördeskador på mellan 70 och 90 procent i grönsakskulturerna.
Köldvågen drabbade Spanien mitt i den viktigaste högsäsongen. Eftersom Spanien är Europas viktigaste grönsaksleverantör har det uppstått en betydande knapphet på marknaderna. Marknadscentralen ZMP i Bonn rapporterar om prisstegringar på upp till 126 procent för zucchini och 86 procent för tomater, jämfört med priserna under den andra februariveckan 2004.
Köldvågen har drabbat hela Medelhavsområdet inklusive Italien och Tunisien. Priserna väntas därför stiga ytterligare de närmaste veckorna. Tomater, gurkor och paprika i de holländska och belgiska växthusodlingarna är ännu inte färdiga. Dessutom är mängderna till en början alltför obetydliga för att lätta upp situationen, uppskattar experterna.
Med största sannolikhet kommer prisnivån att förbli hög åtminstone två till tre månader framöver. Handeln räknar med höjda priser också i Nordeuropa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab