Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
4.2.2005 / LF
EU bekräftar BSE hos get - 200.000 getter ska testas
EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har bekräftat världens första kända BSE-fall hos en get. Med anledning av den nya situationen vill EU-kommissionen låta testa 200.000 getter under de närmaste sex månaderna.
Efsa bekräftar att en fransk get som slaktades redan år 2002 hade BSE. Undersökningarna av hjärnvävnaden har tagit mer än två år i anspråk.
Sedan april 2002 har EU låtit testa mer än 140.000 getter. Man har slumpmässigt valt ut såväl friska som sjuka djur. De närmaste sex månaderna vill EU-kommissionen utöka testprogrammet för att fastställa om den franska geten är ett isolerat fall.
EU:s ständiga kommitté för livsmedelskedja och djurhälsa antog på onsdagen kommissionens förslag att testa 200.000 getter med anledning av det nya BSE-fallet. Aktionens omfattning orienterar sig efter getpopulationen i de enskilda medlemsländerna.
Testen ska framför allt koncentreras till länder där BSE-förekomsten hos nötdjur är som störst. Detaljerna finslipades vid kommitténs sammanträde på onsdagen och torsdagen.
Det uppges vara mycket svårt att påvisa BSE hos små idisslare. Hos får och getter utvecklar den scrapieliknande sjukdomen en mängd varianter som inte går att upptäcka med de biokemiska metoder som används hos nötkreatur. I stället måste man använda sig av tidsödande biologiska försök med möss för att avvakta utvecklingen av prioner.
Enligt EU-kommissionen finns det ingen anledning att ändra matvanorna med anledning av det bekräftade BSE-fallet. Men ledande forskare på området efterlyser nya studier för att samla fylligare information om getprodukternas möjliga risker för livsmedelskedjan.
Livsmedelsmyndigheten Efsa har tillsatt en forskargrupp som ska utföra en kvantitativ riskutvärdering med avseende på getkött och andra getprodukter. Resultatet inväntas i juli.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab