Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
4.2.2005 / LF
Copa-Cogeca lobbar för mildare sockerreform
Det europeiska jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca erkänner behovet av en sockerreform men anser att EU-kommissionens förslag är alltför radikalt. Pris- och kvotsänkningarna måste utfalla betydligt skonsammare, säger organisationerna i ett gemensamt pressmeddelande.
Copa-Cogeca varnar för att de föreslagna pris- och kvotsänkningarna skulle få katastrofala följder för producentinkomsterna i EU och utvecklingsländerna. Takorganisationerna kräver mildare anpassningar av marknadsordningen utan att nämna några konkreta siffror.
Betodlarna måste kompenseras till 100 procent för pris- och kvotsänkningar, inte med 60 procent som kommissionen föreslår. När det gäller kvotsänkningar håller Copa och Cogeca fast vid principerna om solidaritet och multifunktionalitet. Varje medlemsland bör få behålla en sockerproduktion som står i förhållande till efterfrågan på den egna hemmamarknaden.
Copa och Cogeca framhåller att kvotöverföringarna måste utfalla möjligast skonsamt för producenterna. Om EU-kommissionen håller fast vid överföringarna, förutsätter organisationen att betodlare, sockerindustrin och regeringen i respektive medlemsland ska vara införstådda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab