Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
4.2.2005 / LF
Nytt treårigt prisavtal för Chipsens odlare
Ålands Producentförbunds potatisodlarutskott har med Ab Chips förhandlat fram ett nytt treårigt prisavtal som gäller för perioden 2006-2008, eftersom det nuvarande avtalet löper till årets slut. Grundpriset blir oförändrat, men i stället börjar odlarna få betalt för lite mindre potatis, eftersom storleken som fabriken betalar för sänks från 40 till 38 millimeter.
Om man "räknar rakt av" på fem års medeltal och på alla sorter innebär minskningen på två millimeter enligt utskottets ordförande Staffan Bengtz i Jomala en prishöjning på 3,2 procent.
- Så om man väger in att Chipsägda OLW:s odlare i Sverige får betydligt mindre betalt för sin potatis och ser till prisutvecklingen för övriga lantbruksprodukter får vi vara relativt nöjda med avtalet, tycker Bengtz.
- Vi skulle förstås ha önskar ett högre pris, men det gick inte eftersom man i Sverige sänkte priset i det nya avtalet. Men där minskades å andra sidan storleken från 40 till 37 millimeter, förklarar ÅPF:s VD Henry Lindström.
Potatisutskottets Bo-Erik Sandell i Finström tycker att avtalet är så bra som det kunde bli.
- Vi ville ha mer och dom ville ge mindre. En kompromiss är alltid en kompromiss.
Eftersom det inte blev någon prishöjning sa odlarna däremot nej till det femåriga avtal som Chipskoncernen erbjöd.
De priser på åländsk chipspotatis som gäller fram till 2008 är per 100 kilo och 14 felenheter, alltså skador på den levererade potatisen, 13,45 euro för Saturna, 10,95 för Asterix samt 11,95 för Bintje och övriga sorter.
Dessa priser gäller också för Chipsfabrikens kontraktsodlare i östra och västra Nyland, men från deras priser drar man av en del för fraktkostnaderna till Åland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab