Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
1.9.2004 10:00:47 / Agrolink
EU och Ryssland nära lösning på livsmedelstvisten

EU och Ryssland är nära att finna en lösning på tvisten om veterinärintyg. Tvisten var under försommaren nära att stoppa EU:s export av animaliska produkter till Ryssland. En EU-talesman sade i Bryssel på tisdagen att man har nått långt i beredningen av ett avtal om saken. Det är snarast bara pappersexercis som återstår.

Enligt EU vore det bäst att de nya bestämmelserna träder i kraft först i början av januari, så att medlemsländerna får tid för de tekniska förberedelserna avtalet kräver, sade Beate Gminder, som är taleskvinna för hälso- och konsumentkommissionären David Byrne.

Överenskommelsen skall spikas fast på torsdag då Byrne och EU:s ordförandeland Hollands lantbruksminister Cees Veerman besöker Moskva.

Ryssland har krävt ett animaliska produkter från EU skall vara försedda med ett veterinärintyg som är gemensamt för hela EU då produkterna importeras till Ryssland. Landets jordbruksministerium har tidigare varnat för ett importförbud för produkterna om inte intyget införs före slutet av september.

Importförbudet skulle drabba till exempel den finländska livsmedelsexporten, men särskilt Danmark, Irland och Frankrike som är stora köttexportörer.

I gengäld för de eftergifter EU gjort beträffande intygen väntas Moskva lindra importrestriktionerna i samband med djursjukdomar, så att import kan ske från ett land där en sjukdom påträffats. Importförbud skulle gälla bara produkter från det område där sjukdomen förekommer.

Källa: FNB


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab