Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
30.4.2004 / LF
Maltförhandlingar först i juni
Efter sju timmars hårda förhandlingar förra veckans torsdag måste producenternas maltkornssektion och mälterierna konstatera att det inte är möjligt att uppnå avtal ännu.
- Vi var uppriktigt inställda på att uppnå en överenskommelse, och i ett skede såg det också ut att lyckas, men när vi fick ta del av mälteriernas bud på priserna, kunde vi inte vara med längre, förklarar SLC:s representant i sektionen Rabbe Bergström.
- Vi förhandlade om att införa ett slags tvåstegsavtal så att vi skulle komma överens om ett grundpris under våren och sedan se över prisbildningen under hösten med tanke på hur skördeåret varit och på marknadssituationen och kostnadsläget. Också på producentsidan var vi överens om att det är en gångbar modell, det var först när vi fick höra budet på grundpriset som vi måste säga nej.
- Vi strävar i alla fall efter att uppnå avtal ännu. Men nu måste vi sköta vårbruket däremellan och träffas på nytt i början av juni. Vi har ju ännu tid på oss att uppnå en överenskommelse.
- I år måste vi alltså så utan avtal, men jag tänker i alla fall själv så maltkorn och sätta kryss vid maltkorn i stödblanketten. Jag uppmanar nog andra att göra det samma, säger Rabbe Bergström vidare.
- Men det känns onekligen frustrerande att man försöker tvinga producenterna av inhemsk råvara att nöja sig med så förbaskat dåliga priser. Trots det tror jag inte att det är rätt taktik att sluta odla maltkorn.
I vilket fall som helst torde inte stödet vara i farozonen ännu, eftersom det inte längre förutsätter ett prisavtal mellan industrin och producenterna, däremot måste det finnas ett kontrakt med uppköparen senast 15 juni - samma dag som sista såningsdag - och ett intyg på ett godkänt prov av maltkornspartiet under skördeperioden.
- Ännu en gång vill jag gärna påpeka att vårt mål är ett avtal också i år, säger Rabbe Bergström som efter avslutad ytharvning i Kimito måndag kväll tänkte börja så korn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab