Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
30.4.2004 / LF
Sådden igång tidigare än vanligt
I Egentliga Finland inleddes sådden av sockerbetor redan före påsk och flera hundra hektar har redan såtts, rapporterar Pro Agria i sin första växtodlingsrapport för säsongen. Även i Nyland, Satakunda och Södra Karelen har sådden av sockerbetor inletts, vilket är något tidigare än normalt. Också sådden av vårsäd har inletts i Egentliga Finland.
För tillfället ser det ut som om höstsäden har övervintrat bra, men en slutlig bedömning är ännu svår att göra. Tillväxten för höstsäden har kommit igång bra och valltillväxten har kommit igång i södra Finland, trots ihållande nattfrost.
Under nästa vecka förväntas man komma igång ordentligt med vårsådden i södra Finland. I Österbotten håller man som bäst på att sprida stallgödsel.
Sättningen av tidig nypotatis, som körde igång i Egentliga Finland och Satakunda i början av april, börjar nu vara slutförd, vilket är ungefär en vecka tidigare än normalt. De tidigast satta bestånden har redan kommit upp.
I Österbotten har sättningen av sommarpotatis ännu inte kommit igång på grund av att tjälen har smält ojämnt. Potatisodlarna väntar nu på regn som skulle smälta tjälen och jämna ut fukten.
Den första tidiga kålen planterades ut redan förra veckan i södra Finland. Denna vecka har man även planterat blom-, och rödkål, samt broccoli, isbergssallat och purjo. Den första sådden av morot på friland inleddes likaså senaste vecka i södra Finland. Ärtsådden har inletts upp till Mellersta Finland och i Egentliga Finland har sådden av ärter redan kommit halvvägs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab