Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
30.4.2004 / LF
EU lyckas inte stoppa långa djurtransporter
De hårt kritiserade djurtransporterna fortsätter som tidigare i EU. Unionens agrarministrar kunde inte enas om nya regler på måndagen. Därmed sumpades den sista chansen att skärpa lagstiftningen före EU:s utvidgning. Nu skjuts frågan framåt på obestämd tid.
EU-kommissionens förslag till skärpta regler för långa djurtransporter gick ut på att maximigränsen för en sammanhängande transport sänks till nio timmar. Därefter ska djuren få vila tolv timmar.
Spanien, Frankrike och Irland röstade för ordförandens kompromissförslag med motiveringen att kortare transporttider blir alltför kostnadskrävande. Enligt kritikerna var målet med kompromissförslaget att låta de långa transporterna fortsätta, om än med en viss tidsförskjutning.
Sverige, Storbritannien, Österrike, Danmark och Luxemburg motsatte sig Irlands förslag, medan Finland och flera andra länder ville förhandla vidare.
Djurskyddsorganisationerna har krävt en maximal transporttid på åtta timmar. Åttatimmarsgränsen ingår också i en modell som de nordiska länderna, Österrike och Tyskland har krävt men sådana regler förefaller utopistiska.
Den brittiske lantbruksministern Ben Bradshaw betecknade mötet som ett bittert nederlag. Hans holländska kollega Cees Veerman menade att det blir betydligt svårare att nå kompromisser i EU-25, där meningarna är ännu mer delade.
- Djuren förlorade, löd hans lakoniska kommentar. Nederländerna kommer att få ta hand om frågan i egenskap av ordförandeland i höst, men det finns föga hopp om nya överenskommelser inom överskådlig tid.
Miljontals levande djur transporteras årligen kors och tvärs i EU. Transporterna fortsätter att följa den gamla lagstiftningen. För nöt, får och svin gäller en transporttid på 29 timmar med en timmes paus efter 14 timmar.
Det misslyckade försöket att ändra EU:s lagstiftning har ingen betydelse för finländska transporter. Den finländska transportlagstiftningen förblir i kraft som tidigare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab