Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
30.4.2004 / LF
EU utökas med 4 miljoner bönder
Den första maj får dagens sju miljoner EU-lantbrukare fyra miljoner nya kolleger i de tio anslutningsländerna. Stora ansträngningar har gjorts för att sätta anslutningsländernas lantbruk i euroskick, men mycket återstår ännu att göra.
Genom anslutningen av de nya länderna ökar EU:s lantbruksareal med 30 procent från 130 till 168 miljoner hektar. Antalet bönder stiger från 6,8 miljoner till 3,9 miljoner. Däremot ökar själva lantbruksproduktionen med endast 20 till 30 procent.
Det tyska institutet för agrarutveckling i Central- och Östeuropa (AMO) har analyserat EU-utvidgningens följder för lantbruket. Enligt institutet kommer anslutningsländerna allt som allt att profitera från den gemensamma lantbrukspolitiken.
Inträdet på EU:s inre marknad förbättrar väsentligt exportchanserna för anslutningsländernas lantbruksprodukter. Det gäller i synnerhet fjäderfä och djurfoder. På motsvarande sätt kan de gamla EU-länderna öka sin export till öst. I synnerhet färskmjölkprodukter, ost och svinkött bör kunna exporteras, skriver AMO.
Institutet konstaterar emellertid att det också finns förlorare bland bönderna i de nya EU-länderna. Anslutningen medför en förstärkt konkurrens som i synnerhet drabbar de små enheterna. Sådana finns det gott om i anslutningsländerna.
De flesta stora gårdar finns i Estland, Tjeckien och Slovakien, medan lantbruket i Polen för det mesta består av småbruk. En stor del av småbrukarna har förvärvsinkomster vid sidan av gården eftersom de inte kan leva på sina odlingar. Många av dem kommer på längre sikt att få ge upp.
Cirka 15 procent av de östeuropeiska gårdarna räknas som medelstora med arealer mellan 5 och 20 hektar. Den genomsnittliga storleken i denna grupp är nio hektar. Enligt en studie har de medelstora gårdarna goda chanser att överleva och utvecklas.
Cirka två procent av anslutningsländernas gårdar (216.000 gårdar) omfattar 20-50 hektar odlad areal med en genomsnittsstorlek på 32 hektar. De kommer att klara sig bra i det förenade Europa, säger analysen.
De största enheterna över 50 hektar utgör en procent av antalet gårdar i Östeuropa, men odlar 38 procent av totalarealen. Det handlar om stora kooperativ eller lantbruksföretag med en genomsnittsareal på 280 hektar. I Tjeckien och Slovakien dominerar de mycket stora gårdarna. Också i Estland är deras andel överproportionell.
Trots utvidgningen kommer EU:s agrarbudget att hållas stram. Budgeten ökar från nuvarande 40 miljarder euro till 49 miljarder år 2013. Den stora agrarreformen ska göra det möjligt. Frankrike har hittills profiterat mest på stöd från Bryssel, men nu övertas rollen av Polen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab