Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
30.4.2004 / LF
Efterfrågan på odlingsmark ökar dramatiskt i Polen
Den förestående EU-utvidgningen har dramatiskt ökat efterfrågan på odlingsmark i Polen. Många polska jordbrukare vill förstora sina gårdar för att kassera in mer stöd från Bryssel. Priset på odlingsmark har i vissa fall till och med fyrdubblats.
Några officiella siffror finns inte att tillgå, men den statliga byrån för odlingsmark berättar enligt nyhetstjänsten APA om en regelrätt anstormning av jordbrukare som vill köpa statlig mark. Många gårdar försöker utvidga med mellan 20 och 30 hektar.
Enligt de statliga lantbruksbyråerna är köpruschen en reaktion på att större gårdar får större bidrag rån Bryssel. Den tidigare EU-skepsisen bland landsbygdsbefolkningen uppges ha bytts ut mot optimism och framtidstro. Enligt uppgifter i den polska pressen kan inkomsterna på landsbygden stiga med upp till 35 procent efter anslutningen till EU.
En annan orsak är att begränsningarna för försäljning av statlig mark nyligen upphävdes. Priset på odlingsbar mark har därefter skjutit i höjden. På flera håll har markpriset fördubblats. I de lantbruksintensiva delarna av östra Polen noteras på många håll en fyrdubbling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab