Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
28.4.2004 08:45:14 / Agrolink
Den nationella tilläggsdelen till jordbrukets miljöstöd och de nationella stöden för utsädesproduktion

Statsrådet har den 23 april fastställt den nationella tilläggsdelen till jordbrukets miljöstöd, samt fördelningsgrunderna för de nationella stöden för utsädesproduktion av vallväxter och stråsäd för år 2004.

Miljöstödets nationella tilläggsdel utgör en del av lösningen beträffande det nationella stödet för södra Finland som avtalats med Europeiska kommissionen. Tidigare har motsvarande stöd utbetalats som nationellt stöd för växtodling.

Tilläggsdelen kan betalas ut till sådana odlare i stödområdena A och B som har en giltig femårig miljöstödsförbindelse (tidigare förbindelse), eller som ingår ny miljöstödsförbindelse (ny förbindelse) år 2004 och en separat förbindelse för tilläggsdelen. Ansökan om utbetalning av tilläggsdelen skall göras varje år separat på stödansökningsblankett 101B, år 2004 senast den 30 april 2004. Fasta Finland och landskapet Åland tillämpar separata miljöstödssystem.

Tilläggsdelen fastställs separat för varje växtart i form av en procentandel av det miljöstöd som utbetalas för respektive växtart. Tilläggsdelens belopp kan variera på basis av de val som gårdsbruksenheten gjort i fråga om jordbrukets miljöstöd. För produktion år 2004 kan högst 60 miljoner euro utbetalas i stöd. Om den tilläggsdel som kommer att utbetalas överstiger detta belopp, sänks tilläggsdelen för samtliga växtarter med samma procentbelopp.

Det nationella stödet för utsädesproduktion av vallväxter utbetalas som arealbaserat stöd och stödet för stråsäd som kilogrambaserat stöd. Av vallväxterna är rödklöver, timotej, ängssvingel, hundäxing och engelskt rajgräs berättigade till stöd. I fråga om stråsäd beviljas stöd för utsädesproduktion av korn, havre, vete och råg.

Nationellt stöd för utsädesproduktion av vallväxter och stråsäd utbetalas endast för produktion av sådana sorter som har registrerats i Finlands nationella sortlista och som med undantag av mindre produktionsmängder i Sverige, Norge och Estland endast produceras i Finland.

Nationellt stöd för vallväxtutsäde kan utbetalas för högst de maximala stödarealer som kommissionen fastställt, vilka för rödklöver är 620 hektar, timotej 5 000 hektar, ängssvingel 1 200 hektar, hundäxing 30 hektar och engelskt rajgräs 160 hektar.

I stödsystemet för vallväxtutsäde beaktas ändringen av systemet för vallstöd, som beror på införandet av den nationella tilläggsdelen inom stödområdena A och B. Inom dessa områden består det totala stödet av miljöstödets nationella tilläggsdel och stödet för utsädesproduktion av vallväxter. Inom det nordliga stödområdet (C-stödområdena) fortsätter systemet i samma form som år 2003. Ändringen inverkar inte på de genomsnittliga förhållandena mellan stödnivåerna i de olika områdena.

Närmare information lämnas av:
överinspektör Esa Hiiva, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 2657


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab