Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.4.2004 / LF
Jordbrukare på CAP-möte trodde inte på bättre marknad genom frikoppling
Minskad inhemsk jordbruksproduktion leder knappast till högre priser. I stället kommer importen att fylla behoven. För den åsikten stod jordbrukarna på det stora finlandssvenska CAP-mötet, som SLC ordnade i onsdags tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet. Mötet samlade hundratalet deltagare från hela Svenskfinland.
Producenter, myndigheter och forskare är överens om bedömningen att den så kallade gårdsvisa modellen med "historiskt" stöd tillsammans med en långt gående frikoppling av stöden från produktionen leder till minskad produktion.
Specialforskare Heikki Lehtonen vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi presenterade forskarnas resonemang om att en frikoppling av CAP-stödet från produktionen i bästa fall - på grund av en produktionsminskning - kan ha en gynnsam effekt på marknaden. Han medgav i alla fall själv att det är ett teoretiskt resonemang som knappast håller, till exempel för spannmålsproduktionen. De deltagare som yttrade sig var mycket skeptiska till resonemanget.
Bland andra teman som väckte frågor bland deltagarna var följande mellangranskning, vem som har stödrätten för arrendeåkrar och förutsättningarna för trädgårdsproduktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab