Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.4.2004 / LF
Tilläggsbudget behövs för att trygga årets skogsvård
Energived går åt i ökande takt. Skogsvården och behovet av delfinansiering ökar i sin tur stadigt när träenergin vinner terräng. Samtidigt finns mindre pengar beviljade i år än i fjol.
Johan Nynäs, verksamhetsledare för Korsnäs skogsvårdsförening, ser ett kraftigt ökande behov av statliga medel för ungskogsvård. Med oro konstaterar han, att pengarna inte räcker till.
- Nu när skogsvården rullar på bra, blir det en utmaning för statens kassa att orka med. Han påpekar, att de ekonomiska marginalerna i ungskogsvården är små. Utan tillräcklig statlig delfinansiering befarar Nynäs att såväl skogarna som skogsägarna lider, och då alltså även Finland i form av sämre värdetillväxt.
- En tilläggsbudget behövs. Förutom den ökade efterfrågan på energivirke är det naturskadorna som kräver medel.
Det säger forstmästare Greger Erikslund på Kustens skogscentral. Han berättar, att årets budget är normalstor. Ifjol räddade tilläggsmedel finansieringen.
- Från skogscentralernas samarbetsorgan har en framställan om saken gjorts. I dagsläget är det mycket osäkert om det går att få loss mera medel.
Överinspektör Marja Hilska-Aaltonen på Jord- och skogsbruksministeriet är medveten om situationen och behovet. Däremot kan hon i dagens läge inte uttala sig om vilka resultat en diskussion leder fram till.
- Jag kan inte ge ut några som helst uppgifter, eftersom de i detta skede är hemliga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab