Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.4.2004 / LF
Sydplant slutar odla, Tapio ska sluta sälja skogsplantor
Denna vår tas de sista barrotsplantorna i Ekenäs, Leksvall upp. Sedan är det slut. Samtidigt hotar planttillgången för hela landet att ta slut. På grund av fjolårets köldskador väntas nämligen efterfrågan på plantor i år överträffa tillgången.
Sydplants fall blev att man producerar barrotsplantor då det är täckrotsplantor som efterfrågas.
- Det hade blivit alltför dyrt att investera i potplantstillverkning, säger platschefen i Leksvall, Fredrik Bäcklund.
År 2002 såldes Sydplant Ab till Mellanå Plant Ab i Kristinestad. Eftersom Skogscentralen är en stor ägare i bägge bolagena var köpet rätt enkelt.
- Sydplant kommer emellertid att fortsätta som ett plantförmedlingsbolag. Där finns ju bl.a. ett fryslager som bör utnyttjas, säger Rainer Bodman, vd vid Mellanå Plant.
- Så åtminstone tillsvidare kan skogsägare och skogsrevir i södra Finland göra sina plantuppköp som tidigare i Ekenäs.

Tapio upphör med planthandeln
Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio och skogscentralerna ska inte äga plantföretag eller idka handel med skogsplantor. Det här föreslår jord- och skogsbruksministeriets utredningsman Matti Luukkonen.
En utomstående arbetsgrupp tillsätts för att genomföra ändringarna i praktiken. Arbetsgruppen får till uppgift att beräkna plantverksamhetens tillgångar och affärsvärde samt göra upp kontrakt eller förhandskontrakt för en fusion eller företagsförsäljning. Om fortsatta åtgärder, såsom arbetsgruppens tillsättande, förhandlas den 28 maj.
Tapio och skogscentralerna separeras från den affärsmässiga produktionen av skogsplantor i två skeden. I det första skedet förverkligas företagsarrangemangen och produktionen rationaliseras. De här åtgärderna ska inledas omedelbart och förverkligas före år 2007. Det andra skedet går ut på att hitta nya ägare till företagen före 2010.
Arrangemanget garanterar enligt jord- och skogsbruksministeriet tillräcklig konkurrens på Finlands plantmarknad, då inget plantföretag skulle ha en marknadsandel på över femtio procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab