Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.4.2004 / LF
Mercosur kräver ökad EU-import av sydamerikanskt nötkött
Europeiska företag vill sälja tjänster i Sydamerika, men i så fall måste Europa köpa mer sydamerikanskt nötkött. Budgivningen om ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur är inne i ett avgörande skede, men parterna är ännu oeniga och det filas på kompromisser.
Mercosur består av de fyra sydamerikanska länderna Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. EU är blockets nästviktigaste handelspartner efter USA. Från 1990 till 2002 har handeln mellan EU och Mercosur mer än fördubblats.
Mercosur och EU ska bli världens största frihandelsområde. Frihandelsavtalet ska vara slutförhandlat i oktober detta år. De pågående förhandlingarna syftar till att Mercosur öppnar sin tjänstesektor för europeiska företag. I gengäld måste EU lätta på sitt importskydd för agrarprodukter från Mercosur.
EU sände senaste veckoslut två nya förhandlare till Buenos Aires för att bädda för en sammanjämkning. Resultatet var vissa framsteg, men ännu är det för tidigt att tala om ett genombrott.
Enligt EU-källor är de fyra Mercosurländerna sinsemellan oeniga i centrala frågor. De har emellertid visat beredskap att bättra på sitt anbud till EU. EU uppges nu fila på ett förslag som kommer Mercosur till mötes inom de "sensibla" agrarsektorerna som det heter i förhandlingsjargongen.
Kommissionen uppges förbereda ett kvotsystem som åtminstone delvis skulle öppna EU-marknaden för nötkött, fjäderfä, socker, tobak och apelsinsaft från Mercosurländerna.
Ett sådant utspel riskerar utlösa en häftig debatt i EU, eftersom det går längre än kommissionens mandat i WTO-förhandlingarna. Den europeiska lantbrukarorganisationen Copa varnade nyligen kommissionen för att gå med på förhastade eftergifter i Mercosurförhandlingarna.
Copa förutsätter att Mercosuravtalet inte går längre än de förpliktelser som EU redan har enats om med avseende på WTO. Det vore oacceptabelt om EU offrar lantbrukssektorn för att tillmötesgå Mercosurländernas krav för att öppna tjänstesektorn, säger Copa.
Inkommande veckoslut reser agrarkommissionär Franz Fischler till Brasilien för att diskutera handelspolitiska frågor på ort och ställe. I början av maj ska förhandlingar föras i Bryssel på teknisk nivå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab