Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
21.4.2004 / NSP
Livsmedlens ursprungsmärkning bör förtydligas och jordbruksstöden bindas vid produktionen

Nylands svenska lantbruksproducentförbunds vårmöte framhåller att förslaget om att livsmedel i framtiden kunde märkas med endast EU som ursprungsland måste motarbetas in i det sista. NSP kräver vidare att butikskedjornas egna produkter, d.v.s. ”private labels”, måste ursprungsmärkas så att konsumenten säkert vet varifrån produkten härstammar. Det kan aldrig godkännas att allt arbete som gjorts för de inhemska livsmedlens goda rykte och säkerhet samt konsumenternas starka förtroende för finländska produkter skulle vara förgäves. Rena och säkra livsmedel som går att spåra ända tillbaka till den enskilda bonden är vår starkaste konkurrensfördel i framtiden.

 

NSP förutsätter att myndigheterna vidtar nödvändiga åtgärder för att Finlands jordbrukare inte hamnar i en sämre situation än övriga producenter när unionen den första maj utvidgas med 10 nya medlemmar. Våra inhemska livsmedel är rena, säkra och etiskt producerade, samma krav bör ställas på de livsmedel som importeras från andra länder. Vidare krävs åtgärder för att sänka produktionskostnaderna till en nivå närmare medeltalet inom EU. För tillfället har vi de högsta produktionskostnaderna samtidigt som producentprisen för ett antal produkter hör till EU:s lägsta. Även industrin och handeln i Finland bör ta sitt ansvar och betala ett pris som verkligen motsvarar värdet på inhemska råvaror, om man i framtiden vill ha en inhemsk livsmedelsproduktion.

 

Nylands svenska lantbruksproducentförbunds vårmöte framhåller ytterligare att myndigheterna tillsammans med producentorganisationerna bör göra sitt yttersta för att få till stånd en så rättvis lösning som möjligt vid valet av modell för det nya CAP-stödet. En tillräckligt stor del av stödet måste kopplas till produktionen för att hålla kvar produktionsmotivationen hos jordbrukarna och trygga den inhemska livsmedelsförsörjningen. Speciellt kopplingen av torkningsstödet till produktionen är av största vikt för att kunna bevara en seriös spannmålsproduktion av hög kvalitet.

 

När LFA- och miljöstödet förnyas bör nedskärningarna i miljöstödets nationella tilläggsdel och stöden enligt artikel 141, tas i beaktande. Med nuvarande ramar för dessa stöd finns inga möjligheter för att i södra Finland kompensera t.ex. nedskärningar av CAP-stödet. Man bör undvika att skapa orättvisa mellan olika produktionsgrenar inom samma områden. Stödklyftorna mellan olika stödområden kan inte tillåtas att ytterligare växa, snarare bör man arbeta för att minska dessa klyftor.

 

NYLANDS SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTFÖRBUND -NSP

 

Tilläggsuppgifter:                  

 

Thomas Blomqvist                                                             Johan Åberg

Ordförande                                                                                                verksamhetsledare

040 502 1789                                                                                              040 503 7188

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab