Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
20.4.2004 / ÖSP

Förhandlingar om verkställandet av EU:s gemensamma jordbrukspolitiska reform pågår. Forskningsresultat och jämförelser av hur de olika CAP-reformsalternativen slår ut på gårdarna tyder på att de arbetsintensiva produktionsgrenarna inte kommer att klara sig utan riktade stödinsatser. Österbottens svenska producentförbunds vårmöte anser att jord- och skogsbruksministeriet och producentorganisationerna jämsides med beredningen av CAP-reformen måste ta ställning till hur artikel 141-avtalets LFA-tillägg ska tillämpas i landet. Utgående från detta visar sig behovet av att använda nordliga stödet för att kompensera CAP-reformens inverkningar på C-området.

 

Vårmötet kan konstatera att jord- och skogsbruksministerns uttalande om ett enhetligt stödsystem i landet är förhastat och till och med missvisande. LFA-tillägget kan inte ersätta det nationella stödet på C-området på samma sätt som på A och B-området. Det nordliga stödets betydelse på C-området bör därför som en följd av CAP-reformen ytterligare förstärkas. När det gäller handel med stödrättigheter bör man utgå från den aktiva jordbrukarens synvinkel.

 

Efter EU: s östutvidgning i maj kommer EU: s skogsbruksareal att öka med 20 %. Detta kan komma att medföra krav på en gemensam skogspolitik i EU. ÖSP: s vårmöte vill understryka att skogspolitik aldrig hört till de stora frågorna EU behandlat, utan man har ansett att varje medlemsland får utforma sin egen skogsbrukspolitik. ÖSP: s vårmöte anser att EU: s medlemsländer även i fortsättningen bör ha rätt att göra egna skogsbrukspolitiska beslut. Skogens nationalekonomiska och samhälleliga betydelse är betydligt större i Finland än i övriga EU-länder. Att införa en gemensam skogspolitik i EU skulle vara betydligt svårare än vad det är att ha en gemensam jordbrukspolitik!

Österbottens svenska producentförbunds vårmöte konstaterar att marknadsläget för spannmål är besvärligt och uppmanar livsmedelsindustrin att använda inhemsk spannmål samt handeln att söka lönsamma exportmöjligheter.

Vasa den 19 april

Österbottens svenska producentförbund


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab