Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
16.4.2004 / LF
ÅPF protesterar mot Ålands strängare EU-krav
Ålands Producentförbund protesterar mot att landskapsstyrelsen ställer större krav och åsamkar det åländska lantbruket högre kostnader jämfört med övriga EU-länder. Som exempel nämns att Åland har en mycket strängare tillämpning av EU:s nitratdirektiv än Sverige. Ett annat exempel är de "orimligt dyra" åländska kraven på mätningsutrustning gällande vattenuttag.
Både i brev till landskapsstyrelsen och vid en uppvaktning öga mot öga i landskapsstyrelseborgen har ÅPF påtalat att lönsamheten inom jordbruket blir allt sämre och att de krav och bestämmelser som reglerar jordbrukets verksamhetsförutsättningar blir allt fler.
- Bestämmelserna gällande miljö, djurskydd, vattenfrågor, hygien och så vidare är nödvändiga, men det får inte vara så att man rycker undan näringens verksamhetsförutsättningar, betonar ÅPF.
Från ÅPF:s sida har man också uppmärksammat landskapsstyrelsen på att den i lagstiftningsåtgärder och vid utarbetandet av bestämmelser och tillämpningar alltid bör tar hänsyn till lantbruksnäringens förutsättningar.
- Annars får vi en snedvridning av konkurrensen jämfört med yrkesbröder och -systrar i våra närområden och länder varifrån det importeras livsmedel, påpekar producentförbundet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab