Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
16.4.2004 / LF
Copa-Cogeca vill strama åt mjölkkvoter
Den europeiska mjölkproduktionen hotas av fortsatt sjunkande priser. Om motåtgärder inte sätts in hotas mjölkproduktionens lönsamhet, varnar lantbrukets och kooperationens europeiska takorganisationer Copa och Cogeca.
På grund av de ständigt sjunkande avräkningspriserna är läget på mjölkmarknaden kritiskt i flera europeiska länder. Organisationerna anser bland annat att EU-kommissionen borde överväga att slopa de planerade höjningarna av mjölkkvoterna.
Organisationernas ordföranden Peter Gaemelke och Eduardo Baamonde uttryckte senaste vecka sin djupa oro över utvecklingen på mjölkmarknaden i flera europeiska länder. Enligt Copa och Cogeca är det ökade pristrycket ett första resultat av agrarreformen i denna sektor.
Om utvecklingen fortsätter varnar organisationerna för att många mjölkproducenter tvingas sluta.
Prisfallet beror enligt Copa-Cogeca på tre faktorer: För det första sätter inte EU-kommissionen in alla de instrument som står till förfogande för att stabilisera marknaden. För det andra griper marknadens aktörer in redan innan interventionspriset sänks. Den tredje orsaken är lågpriskedjornas ökade inflytande på marknaden.
Mjölkmarknaden uppvisar en strukturell obalans. Med blick på utvecklingsperspektiven på mellanlång sikt vore det motiverat att slopa de planerade höjningarna av mjölkkvoterna fram till 2006, säger Copa och Cogeca.
Mjölkproducenterna oroar sig dessutom över att EU-utvidgningen ska öka trängseln på marknaden. Efter den första maj släpps 19 miljarder kilo mjölk in på Europamarknaden, mjölk som i dag betalas till väsentligt lägre pris än i övriga EU. Det medför en allt hårdare priskonkurrens på samtliga produktområden och marknader.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab