Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
16.4.2004 / LF
WTO-chefen pratar skräp om stöd till lantbruket, anser kommissionär Lamy
EU:s handelskommissionär Pascal Lamy hävdar att WTO:s generalsekreterare Supachai Panitchpakdi har öppnat en "farlig polemik" om lantbrukssubventioner. I ett ovanligt skarpt formulerat personligt brev till Supachai skriver Lamy att WTO-chefen lägger fram missvisande statistik och ideologiskt baserade argument i subventionsdebatten.
Lamy reagerade på ett anförande som Supachai höll i Costa Rica. WTO-generaldirektören refererade till OECD-statistik som hävdar att industriländerna subventionerar sitt lantbruk med 300 miljarder dollar per år. Det är skräpprat skriver Lamy i ett personligt hållet brev till Supachai. LF har fått tillgång till brevet via europaparlamentarikern Astrid Thors.
Enligt Lamy är det "extremt förargligt" att Supachai lägger fram "synnerligen omtvistbara" siffror från OECD. Han understryker att 300 miljarder dollar är ett belopp som inkluderar skillnaderna i konsumentpriser och kostnaderna för tullskydd.
- Borde jag påminna om att beloppet på intet sätt motsvarar de faktiska utgifterna? Den rätta siffran torde ligga runt 100 miljarder dollar varav EU står för mindre än 45 miljarder, skriver Lamy.
Lamy understryker att EU har en legitim rätt att stöda sitt lantbruk för att upprätthålla livsmedelssäkerhet och kvalitet samt för att skydda miljön och hålla landsbygden vid liv. Enligt Lamy kommer EU inte att tolerera att unionens sociala politik ifrågasätts genom internationella tvångsåtgärder.
Enligt WTO-talesmannen Keith Rockwell har Supachai sänt Lamy ett "robust" hållet svarsbrev. Supachai uppges tillbakavisa Lamys anklagelser punkt för punkt. WTO-generalsekreteraren vill emellertid inte offentliggöra brevet.
Lamys brev till Supachai Panitchpakdi sägs avspegla den uppretade stämningen mellan parterna i Doha-rundan. De fastkörda agrarförhandlingarna blockerar hela världshandelsrundan.
Chefen för OECD:s agraravdelning, professor Stefan Tangermann, har tagit WTO-chefen i försvar. Enligt Tangermann uppgick OECD-ländernas faktiska agrarsubventioner år 2002 till något över 318 miljarder dollar.
Statistiken uppges vara baserad på indikatorer som är godkända av alla medlemsländer. Den återspeglar det faktiska värdet av alla de överföringar som sker på basen av lantbrukspolitiska åtgärder, säger Tangermann.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab