Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
2.4.2004 / LF
Skattelättnader vid generationsväxlingar snart verklighet
Beredningen av propositionen om skattelättnader vid generationsväxlingar är nu på slutrakan. Kontentan av propositionen är att förmögenheten värderas till 40 procent av beskattningsvärdet i samband men generationsväxlingar. Idag värderas förmögenheten till 100 procent.
Följden av reformen är alltså en betydande lindring i arvs- och gåvoskatten vid generationsväxlingar. Minsta skatten för att få lättnader är i vilket fall som helst 850 euro så som i dag.
Med motivationen att tillgångarna värderas till 40 procent anser beredarna att även skulderna bör avdras till enbart 40 procent. Den här regeln är likadan för gårdsbruk och enskilda näringsidkare. Däremot skulle de föreslagna reglerna fungera förmånligare för person- och aktiebolag, eftersom lån för anskaffning av andelar eller aktier i sådana bolag kan avdras till 100 procent.
I propositionsutkastet sägs ingenting om ikraftträdandet. Beredarna har också utgått från att rena skogsbrukslägenheter lämnas utanför lättnaden. I vilket fall som helst ser SLC på reformen som ett viktigt framsteg för att underlätta generationsväxlingar på gårdarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab