Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
2.4.2004 / LF
Det finns alltför mycket socker
Perspektiven på den globala sockermarknaden är förskräckande. År efter år överträffar produktionen konsumtionen och lagren fylls i de stora rörsockerländerna. Det skriver den tyska marknadscentralen ZMP i en analys av marknadsläget.
Rörsocker är i dag billigare än någonsin. Samtidigt prånglar Brasilien ut betydande överskott på världsmarknaden. Även i USA och i Thailand ökar exportbehovet.
I största delen av Europa decimerades fjolårsskördarna av det torra och varma vädret. Med beaktande av lagren från säsongen 2002/2003 står denna säsong 16,348 miljoner ton socker till buds. Förra året var mängden något större, 16,677 miljoner ton. Den mindre skörden sänker exportbehovet av C-socker från 3,269 miljoner ton till 2,739 miljoner ton. Men världsmarknadspriset är så lågt att C-sockrets pris understiger produktionskostnaderna. De europeiska sockerexportörerna missgynnas dessutom av den dyra euron.
Den europeiska marknadsordningen för socker löper ut år 2006. Om EU besluter att hålla kvar de nuvarande kvoterna - vilket knappast är troligt - skulle priset för kvotsockret ändå sjunka med 16,7 procent enligt ZMP.
För gårdar med mycket sockerbetor är den pågående CAP-reformen bara en liten föraning om vad som komma skall, skriver ZMP.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab