Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
2.4.2004 / LF
Jordbrukare kan sköta kommunala grönområden
I dag håller många jordbrukare på med vägunderhåll och snöröjning för kommunens räkning. En ny möjlighet att få användning för sina jordbruksmaskiner och därigenom öka inkomsterna kan vara att sköta om kommunernas grönområden och andra gröna miljöer.
Bakgrunden är att många städer och kommuner på grund av en stram ekonomi minskar sin egen personal och i stället anlitar entreprenörer. Åtminstone i Nyland finns jordbrukare som redan håller på med denna typ av arbete.
Det är kanske inte gräsklippning och andra skötselåtgärder som utförs på de egentliga grönområdena i kommunen som är de mest intressanta objekten. En hel del av de områden som ligger utanför de bebyggda och planerade delarna av kommunen har tidigare varit jordbruksmark. Dessa marker håller ofta på att växa igen med sly, men kan enkelt och billigt hållas öppna med landskapsvårdande åtgärder. Och det är där som jordbrukarna kan komma in och utföra arbetet.
I praktiken kan en jordbrukare börja som landskapsvårdande entreprenör med sina vanliga vallmaskiner som finns på gården. Om verksamheten utvidgas kan maskinkapaciteten senare byggas ut med specialmaskiner för grönmiljöer.
Om en kommun besluter att börja sköta om landskapsbilden så är följande steg att hitta en lämplig entreprenör som kan göra arbetet. Maa- ja Kotitalousnaisten Keskus genomför i samarbete med MTT och Arbetseffektivitetsföreningen i år ett projekt där syftet är att få kommunerna och intresserade företagare att hitta varandra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab