Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.5.2003 / LF
CAP-mellanöversyn stampar på stället
Inga avgörande framsteg har skett i förhandlingarna om den planerade CAP-reformen. Den högnivågrupp som bereder frågan mellan agrarministermötena uppges inte ha gjort några nämnvärda framsteg.
Högnivågruppen med medlemsländernas statssekreterare och höga tjänstemän har delat upp förhandlingarna i tolv problemkomplex. Enligt den österrikiska nyhetstjänsten aiz är sex av områdena närmast av teknisk natur som kan lösas i specialkommittén för lantbruk.
De övriga punkterna representerar de tunga frågorna som frikoppling, modulering och förnyelsen av marknadsordningarna för mjölk och spannmål. Här har inga framsteg ännu noterats. Nu uppges gruppen vänta på impulser från lantbruksministermötet nästa veckas måndag och tisdag.
Arbetsgruppen har fått instruktioner att lämna en rapport till det avgörande lantbruksministermötet den 11-12 juni, då kommissionen vill ha ett beslut. Men det är också möjligt att gruppens mandat förlängs ifall ministrarna inte kan enas.
EU-kommissionär Franz Fischler utgår från att en överenskommelse om CAP-reformen nås under den grekiska ordförandeperioden som avslutas den sista juni. Men Frankrikes lantbruksminister Hervé Gaymard vidhåller att han vägrar godta fristen. Reformen behöver mer tid, säger Gaymard.
Också EU-parlamentet har börjat befatta sig med CAP-reformen. Det är ett hårt arbete med en lång rad omröstningar. EU-kommissionens förslag har i parlamentet blivit föremål för omkring ettusen ändringsförslag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab