Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.5.2003 / LF
Parlamentet stöder ett begränsat miljöansvar för lantbrukare
En majoritet i EU-parlamentet har i första behandling röstat för ett EU-direktiv för företagens miljöansvar. Ansvaret omfattar bland annat miljöskador genom oljeutsläpp, nukleära olyckor och gentekniskt förändrade organismer. Däremot går lantbrukare fria från miljöansvar om de handlat enligt god lantbrukssed.
Beslutet i parlamentet drevs igenom av de socialdemokratiska och de gröna grupperingarna. Omröstningsresultatet följer en betydligt strängare linje än beredningen hade avsett, då företag retroaktivt kan bli ansvariga för miljöskador trots att deras utsläpp följer myndigheternas tillståndsgivning.
De konservativa grupperna fick däremot igenom sitt krav att lantbrukare ska gå fria från ansvaret för miljöskador som de själva inte kan påverka. Skador som förorsakas av konstgödsel, växtskyddsmedel eller gentekniskt förändrade organismer som används enligt gällande föreskrifter och god lantbrukssed ska inte falla på lantbrukarens ansvar. I stället ligger ansvaret hos tillverkare eller tillståndsmyndighet.
Därmed tillmötesgick parlamentet kraven från den europeiska bondeorganisationen Copa. Enligt Copa är lantbruket redo är att bära sin del av miljöansvaret, såvitt miljöskadorna förorsakas genom grov ovarsamhet. Däremot är det oskäligt att kräva att lantbrukare ska ansvara för skador som han själv inte kan påverka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab